– Hensikten med appen «Reiseklar» er at nyttig og etterspurt informasjon skal bli enda lettere tilgjengelig for de som planlegger eller er på reise i utlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Siden mars i fjor har Utenriksdepartementet frarådet reiser til utlandet. I juni i år ble det besluttet å oppheve det globale reiserådet trinnvis, og fra juli ble reiserådet opphevet for EØS/Schengen/UK, samt enkelte land og områder på EUs tredjelandsliste.

Nordmenn har det siste halvannet året i stor grad tilbragt påske- og sommerferier innenlands. Fra og med 1. oktober oppheves også det pandemirelaterte globale reiserådet for resten av verden, og UD går nå tilbake til å utstede reiseråd for enkeltland ved behov.

– Vi er fortsatt ikke i en normalsituasjon, men vi er på vei dit. Flere har begynt å reise mer. I en del land vil det fortsatt være vanskelig å være på reise, og regler og restriksjoner kan endre seg raskt. Det er mange detaljer og mye informasjon for reisende å sette seg inn i, og vårt mål er at norske borgere på reise skal kunne ta så opplyste valg om egen sikkerhet som mulig, sier Eriksen Søreide.

I appen vil du finne følgende informasjon:

Reiseinformasjon: Informasjon om sikkerhetssituasjon, innreise og andre relevante opplysninger for nær 200 land.

Reiseråd: Om UD har utstedt reiseråd for et land eller område vil dette være synlig i appen.

Reiseregistrering: Du kan velge å registrere reisen din slik at UD kan komme i kontakt med deg og sende deg nyttig og praktisk informasjon dersom det oppstår en krisesituasjon der du befinner deg.

Varslinger i appen: Om du aktiverer varslinger og stedtjenester, vil Reiseklar sende deg varsler, for eksempel når det skjer eventuelle hendelser i det landet du befinner deg i.

Annen nyttig informasjon: Informasjon som er nyttig å vite når du er på reise, for eksempel hva du må gjøre om du mister passet eller har behov for veiledning og hjelp.