CommonPass er et digitalt helsepass, som mange håper skal bli et verktøy som kan bidra til å gjenåpne Covid-stengte grenser for reisende.

Med CommonPass tar reisende en Covid-19-test på et godkjent laboratorium. Testresultatet lastes opp i CommonPass-appen, som også ber deg svare på en del helserelaterte spørsmål som flyselskap eller destinasjoner setter som krav for utreise og innreise. CommonPass bekrefter da at den reisende har innfridd alle krav til reisen, og det genereres en QR-kode som flyselskapet og grensekontrollen kan scanne.

Appen kan standardisere og digitalisere nødvendige krav til reisende, som ellers ville hatt med seg papirer eller vedlegg fra laboratorier som kan være fremmede for flyselskapet eller grensekontrollørene. CommonPass har et enkelt, standardisert format og bruker kun godkjente laboratorier.

Appen er tenkt utvidet med bekreftelse av vaksiner for Covid-19 og andre sykdommer.

- Målet er å skape et verktøy som kan gjenforene verden, sier Paul Meyer, administrerende direktør i Commons Project, som utvikler CommonPass.

Han får gehør fra sjefen i den amerikanske reiseforeningen, Roger Dow, som sier: - Verken USA eller den globale økonomien har råd til å vente på at Covid-vaksinen skal distribueres bredt før vi begynner å fly igjen. Derfor verdsetter vi alle innovative teknologier som kan ta oss et steg videre.