Mens vi venter på en tid da vi igjen kan reise fritt, kan vi kanskje finne trøst og inspirasjon i gode reisebøker. Her er noen forslag.

Drømmereiser (Lonely Planet)
Fra Lonely Planet kommer boken om de virkelig store reisene, fra de urgamle karavanerutene langs Silkeveien til moderne klassikere som Route 66 i USA. Tekst, kart og bilder formidler på en levende måte hvordan disse reisene oppleves, og gir deg samtidig informasjonen du trenger for å begynne å sette reisedrømmene dine ut i livet.

Høyt (Erika Fatland)
Erika Fatlands eventyrlige reiseskildringer er prisbelønnet og oversatt til 23 språk. Nå tar hun oss med opp i høyden. Himalaya bukter seg gjennom fem svært ulike land. Her blandes verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme med eldgamle sjamanreligioner. Utallige språk og vidt forskjellige kulturer lever i de bortgjemte fjelldalene. Modernitet og tradisjon støter sammen, mens stormaktene kjemper om innflytelse. En kritikerrost bok som får plass under mange juletrær.

En japansk vår (Ina Strøm)
Japan er et land som har evnen til å ta pusten fra alle som besøker det. Japan-kjenneren Ina Strøm tar oss med på en helt spesiell reise som starter i det tropiske sør hos en 85 år gammel enke med fem kjærester, via pilegrimsleder, tempelbyer og røykfylte buler til vi til slutt ender blant akkar, urfolk og snøsmelting i nord.

Bonjour Paris (Eyvind Hellstrøm, Anita Rennan)
Kjendiskokk Eyvind Hellstrøm og kjæresten Anita Rennan tar oss med til steder i Paris som de elsker å gå tilbake til. Steder hvor du blir tatt imot i døra som venn. Hvor du trer inn i en fantastisk atmosfære, og kan nyte personlig og kunnskapsrik servering. Steder hvor du kan oppleve matlaging med sjel – uten at det nødvendigvis henger Michelin-stjerner på døren.

Jorden rundt med Drillo (Egil Olsen)
At tidligere landslagssjef i fotball, Egil Drillo Olsen, er en kløpper i geografi, har mange fått med seg. I denne boka byr Drillo på informasjon om alle lands høyeste og laveste punkter, offisielle språk, folketall, største byer med mer. Visste du for eksempel at 35 av verdens selvstendige land er har den største byen som hovedstad? Joda, dette er boka for de som aspirerer til å bli geografi-nerd, men tenk så mange funfacts du kan dele med venner på fest!

101 norske turar (Arne Hjeltnes)
Dersom 2021 fortsatt er preget av pandemi – eller dersom du bare vil utforske Norge enda mer – tar vi til slutt med «Gutta på tur»-sjefen Arne Hjeltnes sin hyllest til det mest nærliggende reisemålet: Norge. Hjeltnes har de siste årene gjort et poeng ut av å reise innom alle landets fylker, og i denne boken deler han 101 reiser som alle kan oppleve. «Ikke de dyreste, ikke de mest strabasiøse, men de flotteste», som det heter i omtalen av boka.