Henley Passport Index er en årlig rangering av hvor mange land som et pass lar deg reise visumfritt til, eller som gir deg rett til å få visum i passkontrollen ved innreise. Vurderingen er basert på data fra International Air Transport Association.

I år, som i fjor, er det Japan som troner øverst på listen, med visumfri tilgang til 191 land. Norge havner på en delt 7. plass sammen med New Zealand, USA, Storbritannia og Sveits, og klatrer dermed opp én plass fra 2020-indeksen. Med det norske passet er det nå mulig å reise til 185 land uten å tenke på visum.

Vi må likevel se oss slått av Danmark og Sverige med sin «visumfri ved ankomst»-score på henholdsvis 187 og 186 land. Vår høyeste plasserte nordiske nabo er Finland på tredjeplass. Med et finsk pass i lomma kan du reise uten visum til 188 land. 

Ser vi bort i fra midlertidige koronabegrensninger, ligger Singapore på andreplass på 2021-indeksen, med tilgang til 190 destinasjoner, og Sør-Korea holder tredjeplassen ved siden av Tyskland, begge med en «visumfri ved ankomst»-score på 189.

At stadig flere land fra Asia rykker opp på Henley Passport Index er et nytt fenomen i listens 16 år lange historie. Historisk har topplasseringene vært forbeholdt EU-land, Storbritannia og USA.

Trolig vil de asiatiske landene styrke seg ytterligere i kjølvannet av pandemien, siden de også var blant de første til å få kontroll på den, mens «passverdien» til USA og Storbritannia blir stadig svakere. Det amerikanske passet har tidligere hatt topplasseringen på listen.