– Når du skal søke om å få innvilget visum, er det særlig tre regler som gjelder: Start prosessen i god tid før avreise, sjekk hvor lenge passet er gyldig, og få profesjonell hjelp hvis du er usikker på visumreglene i landet du skal reise til. Har du den minste lille feil i søknaden din, kan den bli avvist. Dermed risikerer du at reiseplanene dine går i vasken, sier Molly S. Støle.

Hun er teamleder ved G Travels visumkontor i Haugesund hvor de bistår med alt innen visumrelaterte tjenester, det være seg legalisering og kontrollsjekk av dokumenter, timeavtale til visumintervju og valg av riktig visumtype. G Travel kan også gi veiledning til utfylling av visumsøknader, eller skrive ferdig hele søknaden på vegne av sine kunder. De har en egen representant i Oslo som leverer inn og henter ut på de ulike ambassadene.

KINA SKJERPER KRAVENE
– Det som gjør visum så komplisert er at reglene varier fra land til land, i tillegg til at de ofte endrer seg. Akkurat nå hjelper vi mange av våre kunder med visum til Kina, etter at landet har skjerpet visumkravene, forteller Støle.

Alle søkere må heretter inn til den kinesiske ambassaden i Oslo for å avgi fingeravtrykk. Etter å ha levert visumsøknad får man en kvittering for å hente ut passet 3-4 dager senere. Fingeravtrykk er gyldige i 5 år, så lenge ikke søkeren får nytt pass i denne perioden.

– I etasjen under den kinesiske ambassaden ligger det en bokhandel. Her har G Travel en mappe hvor kundene våre kan legge igjen kvitteringen. Vi kan da hente ut passet med utstedt visum og sende det i retur der kunden ønsker, eventuelt kjøre det ut til Gardermoen, forklarer Støle.

Hun påpeker at det kan være opp til fire ukers ventetid for ledig time på den kinesiske ambassaden, så her gjelder det altså å planlegge godt.

RUSSLAND KREVER INVITASJON
Også reiser til Russland må organiseres god tid i forveien. For å få innvilget turistvisum må du legge ved en invitasjon utstedt av et autorisert russisk reisebyrå eller hotellet du skal bo på, samt gyldig reiseforsikring. Dersom det skal søkes businessvisum er det firmaet du skal besøke som utsteder invitasjonen.

Merk deg at passet ditt må være gyldig 6 måneder etter utreise fra Russland. Det er flere land som nå har innført samme regel.

– Du må med andre ord sjekke innreisebestemmelsene til din destinasjon grundig, også til de landene du eventuelt skal mellomlande i. Er du i tvil kan du henvende deg til vårt visumkontor. Her hjelper vi deg å gjøre det enkelt, sier Støle.

Kontakt G Travels visumkontor på visa.no@gtravel.no eller telefon 52 85 88 67.