Hver helg før palmehelgen inntar tusenvis av musikanter Trondheim by for å kjempe om heder og ære, penger og pokal, i NM i janitsjar. Det konkurreres i åtte divisjoner over to intensive dager, og hele arrangementet rundes av med fest og premieutdeling i ærverdige Olavshallen.

– Det aller første norgesmesterskapet i janitsjar i Trondheim ble arrangert i 1990. Siden den gang har antall korps, deltagere og publikummere vokst noe helt enormt, og det er selvsagt gledelig, sier Håvard Hinsverk. Han er musikkonsulent og prosjektleder for konkurransen, som Norges Musikkorps Forbund og deres 140 frivillige funksjonærer står bak.

- ET PUSLESPILL
5.-6. april fikk 130 korps og 5456 musikanter fra hele landet være med på moroa. Det gjør NM i janitsjar til en av Trondheims største arrangement suksesser. 

– Mesterskapet betyr helt klart mye for det lokale næringslivet, og særlig for hotellbransjen, for vi belegger nærmest alle hotellsengene som er å oppdrive i byen, forteller Hinsverk.

Korpsene som deltar i konkurransen kommer i alle mulige størrelser, og de ønsker selvsagt å få bo på samme hotell. Bookingen blir sånn sett litt av et puslespill som Norges Musikkorps Forbund har valgt å overlate til G Travel Get Togethers avdeling i Trondheim.

– Gang på gang viser Get Together at de mestrer dette til fingerspissene, sier Hinsverk.

FULL OVERSIKT
G Travel Get Together koordinerte i år overnatting for over 4000 janitsjar-musikanter, totalt 83 korps. Eventkjeden har allotment fra alle hotellene i Trondheim i forbindelse med mesterskapet, og fordeler korpsene etter beste evne.

– Dermed sitter vi hele tiden med full oversikt over hvor det er tilgjengelige rom. Har vi fem rom ledig her, sju rom ledig der og to rom ledig et annet sted, får vi plass til et lite korps til. Denne oversikten får man ikke hvis korpsene bestiller direkte gjennom hotellene, sier Mari Julsrud Sølsnes, avdelingsleder for G Travel Get Together Trondheim.

Byrået har tett kommunikasjon med korps-koordinatorene både i forkant av og under mesterskapet. Dette verdsettes høyt av musikantene, særlig når alt går strykende.

PÅSKEEGG OG TWIST
– To korps-koordinatorer kom innom oss på kontoret med påskeegg og twist i forkant av arrangementet. De ønsket å takke for særdeles god oppfølging og service, og sånt er jo alltid veldig hyggelig, sier Sølsnes.  

Men mest stas, innrømmer hun, var det at et Trondheims-korps for første gang i historien stakk av med seieren i mesterskapets elitedivisjon. Da stod jubelen høyt i taket i Olavshallen.

– Vi i G Travel Get Together vil gjerne benytte anledningen til å gratulere Musikkforeningen Nidarholm med tittelen norgesmestere i janitsjar og den gjeve kongepokalen. Korpset har vært nær ved å vinne NM i mange år på rad nå, så denne førsteplassen var virkelig velfortjent, sier Sølsnes.