Selv om det har vært anbefalt at det søkes om ESTA minst 72 timer før avreise til USA, har man i praksis hatt muligheten til å ordne ESTA elektronisk ved ankomst på flyplassen, dersom det har vært behov for det. Dette er det nå slutt på.

- Har du ikke ordnet ESTA før flyavgang, vil du mest sannsynlig bli nektet ombordstigning, sier Unni Høyem, seniorkonsulent hos G Travel.

For ferie- og forretningsreisende til USA, samt reisende som skal mellomlande der, må altså 72-timersregelen følges til punkt og prikke. Høyem anbefaler at det søkes om ESTA tidligst mulig, for å være på den sikre siden. 

- Dersom det viser seg at du av en eller annen grunn får avslag på din ESTA-søknad må du søke om visum til USA hos den amerikanske ambassaden i Oslo, og dette kan være en langdryg prosess, forteller hun.

Man kan få avslag på en ESTA-søknad dersom man etter 1. mars 2011 har besøkt land som Iran, Irak, Sudan eller Syria, altså land som er underlagt amerikanske reisebegrensninger, eller dersom man har noe på rullebladet.

- Selv kriminell historikk som strekker seg langt tilbake i tid, og personlig helse, kan føre til avslag, påpeker Høyem. 

ESTA-søknaden er forbeholdt statsborgere i land som er medlem av Visa Waiver-programmet og har elektronisk pass. Alle andre må søke om et tradisjonelt visum. Et ESTA varer i 2 år, men får du nytt pass i mellomtiden må du huske å søke igjen.

Det anbefales nå å printe ut ESTA-bekreftelsen og ha den tilgjengelig når du reiser. Dette i tilfelle datasystemene til flyselskapene ikke fungerer som de skal. Dersom en ikke kan bevise at ESTA er godkjent, kan hele reisen gå i vasken, sier Høyem.

Du kan søke om ESTA her: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Pris per januar 2019 er 14 dollar.