Landet er fortsatt herlig uberørt av masseturisme, og byr på unike opplevelser til en svært rimelig penge.

– Albania har virkelig alt: Vakker og variert natur, masse historie, milevis med fine strender og asurblått vann. Og så er landet utrolig billig å feriere i. Her spiser og drikker du godt for mellom 50 og 100 kroner, forteller Øyvind Rusten, reisekonsulent i G Travel Getaway Trondheim.

EKTE OG UNIKT
Han besøkte Albania i fjor sommer og sitter igjen med et veldig positivt inntrykk av reisemålet.

– I Middelhavslandene er alt veldig tilrettelagt for turister, og mye av det lokale og genuine er ofte gjemt bort. Sånn er det ikke i Albania. Her går livet sin vante gang for lokalbefolkningen, og du kommer virkelig tett på kulturen og menneskene som bor i dette landet. Jeg gikk hele tiden rundt med en følelse av å oppleve noe ekte, annerledes og unikt mens jeg var der, forteller Rusten.

Snart 30 år etter kommunistregimets fall, er Albania fortsatt ikke et velorganisert turistland, men det er nettopp noe av sjarmen.

– Det meste går en del tregere her enn det vi nordmenn er vant til, så det er bare å senke skuldrene, finne roen og nyte albanernes enorme gjestfrihet. Små overraskelser som eventuelt oppstår underveis, må man bare ta med godt humør, sier Rusten.

VIL TILBAKE
Han påpeker at det nå er svært enkelt å komme seg til Albania, da det går direkteruter fra både Oslo, Stavanger og Bergen. De fleste drar til Durres Riviera, vest for hovedstaden Tirana. Men det går også an å fly til Korfu, for deretter å ta en kort båttur over til fiske- og badebyen Saranda, sør i Albania.

– Durres er badebyen fremfor noen med sin over 10 kilometer sammenhengende sandstrand, hvor hyggelige restauranter og kafeer ligger langs strandpromenaden. I Saranda får du en fin kombinasjon av by- og strandferie, og du kan besøke den idylliske kystbyen Ksamil i nasjonalparken Butrint som ligger like ved, sier Rusten.

Albania er forøvrig et ypperlig utgangspunkt for dagsturer og utflukter til det øvrige Balkan. Du kan for eksempel reise til den lille, historiske byen Ohrid i Makedonia, som ligger ved den vakre Ohridsjøens bredder, eller besøke Kosovos kulturhovedstad Prizren.

– Jeg anbefaler også en tur til Albanias kanskje fineste gamleby, Gjirokaster, som ligger på UNESCOs verdensarvliste, og et stopp på veien ved den fantastiske lagunen Blue Eye, hvor vannet er krystallklart og veldig forfriskende, forteller Rusten.

– Jo takk, autentiske Albania skal jeg garantert tilbake til, og det helst før masseturismen gjør sitt inntog i landet. Så her er det bare å smi mens jernet er varmt, sier han. 

Fikk du lyst til å oppleve Albania selv? G Travel Getaway hjelper deg gjerne med reisen.